Pels stell/Bading

Av Tove C. Wikman Strand

Generelt om pelsstell på afghansk mynde

Det er alltid lettere å forebygge enn å redde en ødelagt pels. De ukentlige badene (eller hvor ofte du har funnet
ut at du vil bade for å holde din afghaner i pels) skal være hellige dager. Ikke utsett noe til dagen etter, da kan du legge på en times ekstra jobb.
Pass på ørene mellom badene. Bruk hette når de spiser og bind gjerne opp ørene etter hvert som de blir lange nok.
Bruk skikkelige pelsprodukter. Det lønner seg ofte å kjøpe store dunker med shampo og balsam(3 eller 5 l).
Gode produkter er feks. Laser Lites, #1 All Systems, KW og Coat Handler for å nevne noen.
Bruk gode børster. For å få frem en god og sunn pels, er det viktig å bruke gode produkter og god tid. Dette er replicas de relojesen fin anledning for sosial trening også. Ikke børste på tørr pels - bør å finne gode baderutiner, slik at du slipper å børste mellom badene. Pelsen er mer elastisk når den er våt - dermed brekker den ikke så lett.
Det kan lønne seg å investere i en gulv-føhner. Denne vil lette arbeidet ditt betraktelig.
Lytt til oppdretteren din - han/hun kan bistå deg med mange års erfaring som kommer deg til nytte.

Her kommer litt info fra utvalget om bading og føhning. Det finnes ingen fasit på dette - Det som passer for meg - er ikke sikkert passer for deg. Finn ut hva som passer for deg og din hund. Lykke til!

Bading

Hvor ofte du bør bade, avhenger av hundens alder, pelsens lengde og pelsens struktur.
En valp må ikke bades hver uke, men gode vaner dannes tidlig, så ikke la det gå for lenge mellom hvert bad. En voksen afghaner trenger generelt et bad i uken, noen ganger oftere når de feller valpepelsen. Noen må bade opp til 2 ganger pr uke for å holde pelsen flokefri.

Her følger noen tips til bading av afghaneren din.

Før du begynner, så sjekk ørene til hunden og bruk ørerens om nødvendig. Bruk også en vatt-dott som du putter i øret. Da unngår du at hunden får vann i øret, samt at det virker dempende på lyden fra føhneren. Husk å ta de ut da du er ferdig.

bad21
Før du skal shamponere- så må du få pelsen helt våt. Begynn bakfra og jobb deg fremover. Løft opp pelsen lag for lag og sørg for at du kommer helt inn til skinnet. Sjekk gjerne en ekstra gang når du tror du er ferdig.

bad31 bad42
Når du har fått hunden helt våt, er det tid for shampo. Hell litt shampo i en 10l-bøtte og fyll på med varmt vann. Bland shampoen godt opp med vannet. Begynn med venstre bakben som først settes i bøtta.

bad51 bad61
Bruk en plastkopp eller lign. som øsekar og hell shampoen over pelsen. Dra ut lag for lag og sørg for at shampoen kommer godt inni pelsen. På ryggen kan du godt massere litt, men ellers klemmer du shampoen inn i pelsen. Når du er ferdig med bakbenet setter du bøtta under magen og heller videre shampo over ryggen og magepartiet. Sørg igjen for at du får shamponert alle lagene med pels.

bad71
Underveis vil du gjerne støte på noen floker. Jobber du litt med disse mens du bader, blir de lettere å få opp etterpå. Husk at pelsen er elastisk når den er våt. Bruk fingrene og dra flokene forsiktig fra hverandre. Del den opp i mindre biter.
Når du er ferdig med å shamponere begge sidene, er det klart for å skylle. Vær veldig nøye med å skylle ut all shampoen. Det skal ikke være noen rester av shampo i pelsen.

bad9
Hvis du bader hver uke og det ikke er spesielt møkkete ute – er det nok med å shamponere en gang. Men- spesielt om våren, når det er støvete og møkkete langs gatene, må vi shamponere to ganger og da gjerne med en stripping-shampo først. En stripping shampo er anbefalt og bruke en gang pr mnd for å fjerne olje, støv og annet som bygger seg opp i pelsen. Når du er ferdig med siste shamponering, så klemmer du vannet ut av pelsen.

bad101 bad11

Bruk hendene først, og tørk etter med et håndkle etterpå. Pelsen skal være håndkle-tørt før vi begynner med balsam. Hvis pelsen er våt da du heller over balsam, vil ikke pelsen trekke til seg balsamen, men bare renne av.

Etter du har tørket med håndkle, vil hunden garantert prøve å riste seg. Ta da tak øverst på halen og hold her mens den rister. Det er mange afghanere som har knekt halen i badekaret. Halen er lang og tynn og når den rister seg smeller det skikkelig. Pass på dette ellers også i løpet av badingen – den kommer garantert til å riste seg flere ganger!

Ta balsam i bøtta, litt mer balsam enn shampo. Fyll på med varmt vann og bland balsamen godt med vannet. Hell balsamen på pelsen på samme måte som med shampoen, men ikke hell balsam over sadelen.

Jobb videre med flokene som du fant da du shamponerte. Balsamen er glattere i konsistens en shampoen, så du får ofte løsnet floken enda mer i balsamen.

Det finnes mange produkter som kan tilsettes i feks. balsamen, for å gi bedre pelskvalitet og lette utbørstingen. Noen velger også å sette inn hunden med en oljeblanding - som noen mener letter pelsarbeidet. Snakk med oppdretter og andre afghanereiere - det er mange gode tips å få!

Noen skyller ut all balsamen mens andre lar noe sitte igjen. Når du har gått over hele hunden med balsam –så heller du resten av bøtta over pelsen. Begynn ved halsen over sidene mot halen. Som sagt, ikke over ryggen -her skal pelsen være stri. Så klemmer du ut vannet av pelsen igjen – og går over med håndkle eller skyller ut den ønsket mengde med balsam.

bad13

Tørk hunden godt. Det går en del håndkler til badingen, men man kan også bruke såkalte Pluto-duker, som suger opp vann og kan vris og brukes om igjen. Pass på at du klemmer vannet ut ved hjelp av håndkle/pluto-duk. IKKE masser og bruk roterende bevegelser. Da lager du floker.

Når hunden er håndkle-tørr – så kan den flyttes over på bordet. Noen liker å bruke galge, for da står hunden i ro. Pass på at galgen ikke er for stram. Noen lar hundene ligge under håndkler i et par timer før de begynner å føhne. Hvis pelsen ikke floker, kan dette være tidsbesparende. Men ikke gjør dette hvis du skal på utstilling. Da må pelsen føhnes fra våt tilstand, ellers blir det fort krøller.

Føhning

Nå står hunden på bordet. Først legger vi et håndkle rundt midjen , som festes med klyper. Dette for at pelsen ikke skal tørke her, slik at det er letter å gre ut floker.

fohn11 fohn2

Begynn alltid med venstre side. Dette er ”utstillingssiden” – den siden som vender mot dommeren i ringen. Begynn med bakbenet. Jeg grer meg igjennom benet fra toppen og nedover. Etter hvert som jeg er ferdig meg et område, fester jeg opp med klyper. Slik fortsetter jeg nedover.

Når jeg så har gredd igjennom hele benet, så begynner jeg å føhne. Da er all pelsen satt opp i klyper, og jeg begynner nedenfra og opp. Slipp opp en og en klype ettersom du arbeider deg oppover. Pass på at du får området helt tørt før du begynner på neste. Husk også innsiden av benet.

fohn5 fohn6

Børst og føhn alltid den veien som pelsen skal ligge. Kjenner du at børsten sitter fast i en floke, så ta for deg den floken før du går videre. Om resten av pelsen da er i veien – så bruk flere klyper og få pelsen unna området der du børster. Rådfør deg med oppdretter mtp børster. Det finnes gode og dårlige børster. Ofte vanskelig å finne gode børster for afghanere i Norge. Del floken først opp med fingrene til mindre deler – så kan du bruke karden. Det finnes gode, myke karder som ikke skader pelsen, men styr unna de harde. Så lenge pelsen er ren og flokefri gjør de myke ingen skade.

Gjør deg helt ferdig med bakbenet og halen før du går videre på kroppen.

Pass godt på området mellom tredeputene – der blir det ofte småfloker som lugger lett. Her er karden god å bruke. For hannhundene – må man spesielt være obs på området mellom testiklene. Her blir det fort floker. Det greieste er å holde dette området flokefri – man kan klippe, men ikke klipp for kort. Klipper du helt inntil her – så stikker det veldig for dem når pelsen gror ut igjen.

Nå kan du ta av håndkle. Del opp det øverste laget av pelsen på magen i to, og sett de opp med klyper.

Så kan du begynne å gre ut pelsen under. Om det ikke er floker, kan du gå rett på å føhne. Føhn det underste laget tørt før du slipper opp de to klypene

 Børst godt igjennom hele mage-partiet og sørg for at området er helt flokefritt. Så setter du dette området opp i en klype før du går videre på forbenet.

fohn7 fohn8
Gjør det samme med forbenet som med bakbenet; begynn ovenfra og børst deg igjennom- lag for lag – og sett på klyper etter hvert som du er ferdig med ett område. Når du har børstet gjennom hele benet, så begynner du nedenfra og føhner.

IMG 2391 IMG 2392
Mange vil sikkert oppleve at hundene er kilne på frambena. De trekker til seg benet og vil ikke stå i ro. For å unngå dette kan du ta tak i benet og strekke det fram og holde med venstre hånd mens du børster. Da lærer de seg fort at det ikke nytter å protestere, og du kan børste i fred, og kommer til både på for og baksiden, samt oppe ved albuen – hvor det setter seg lett floker.

fohn9 IMG 2389
Når du er ferdig med benet og fronten, så går du videre på ørene. De færreste afghanere liker ikke å få ørene sine føhnet, de vil forsøke å vri seg unna. Et råd kan være å føhne det grøvste med gulv- føhneren, samt å etter-føhner med en håndføhner til det er helt tørt.

IMG 2420
Ikke glem å klippe negler mens de står på bordet! Løft opp bena bakover som man gjør på hesten, og de står helt rolige! Kjøp Klip-Stop på dyrebutikken just in case! Dette er en effektiv blodstopper om uhellet skulle være ute!

IMG 2464 IMG 2486
Når de er ferdig føhnet og helt tørre, kan det være lurt å feste håret på hodet og ørene med strikker evt. plastposer. Da har du mulighet til å spare til langt ørebeheng.

IMG 2511 IMG 2504
Sjekk alltid med en kam til slutt at ikke noe av øreflippen er med under strikken. Da kan blodtilførselen stoppe opp og øreflippen kan rett og slett falle av.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.