Hva er en hundemassasjebehandling?
Tekst: Ann Magritt Waldum
- Lett overflatisk massasje for å varme opp muskulaturen og øke blod og lymfesirkulasjonen
- Dypere massasje for å løse opp spenninger.
- Triggerpunktbehandling
- bindevevsmassasje/ bindevevsmobilisering.
- stretching
Hele behandlingen tar ca 1 time. Noen ganger lengre, hvis hunden har kroniske problemer/spenninger som trenger at en jobber mer på det spesielle området.
Noen ganger trenger hunden flere behandlinger for å bli kjent med massøren og akseptere massasje. Noen hunder liker ikke massasje, og vil ikke ha det. Da tvinger vi dem ikke.
"Idrettsmassasje" for f.eks. jakthunder, trekkhunder el. a hunder som løper mange timer i strekk - men her er muskulaturen sterk og fast, og en kan gå inn med større kraft og jobbe dypt i muskulaturen uten å være redd for smerter.
Massasjen må tilpasses indiveidet - engstelige hunder med mye smerter, må selvsagt behandles på en helt annen måte enn en trygg hund med god og sterk muskelmasse - som kanskje bare er litt stel etter jakta.
Noen hunder ligger engstelig på bordet og spenner seg, da er det vanskelig å stretche. Man tøyer bare en avslappet muskel.
Hvorfor massasje
- Forebygging av skader : sterke muskler tåler mer! Muskler og sener blir mer elastiske.
- Raskere rehabilitering etter operasjoner og skader.
- Blod - og lymfesirkulasjonen øker. Dette fører til at muskulaturen raskere tar opp næringsstoffer, og at avfallsstoffene raskere skilles ut.
- Stoffskiftet i hud og talgkjertler øker - dette gir hunden en frisk og skinnende pels.
- Stramme og forkortede muskler over tid, vil ofte være årsaken til skader i sener og irritasjoner i innfestningen på beinhinna.
- Spente og forkortede muskler blir oftere utmattet og slitne enn myke og smidige muskler.
Mange hunder får spent muskulatur av ensidig trening - bare sykkelturer en lang periode - kanskje de til og med får gå og trekke !! (skal hunden trekke, mp den enten bytte side ofte, eller den må løpe foran sykkelen! Hunder blir fort skjevbelastet, utvikler ulik muskl. på sidene .... Rolige turer på asfalt bygger ikke muskulatur - hunden trenger å løpe fritt i naturen. Da trenes også den toniske(stabiliserende) muskulaturen som ligger innerst mot skjelettet. Det er vesentlig at denne muskulaturen blir styrket og holdes sterk - ved passivitet er det den som svekkes først, den trenes lettest opp igejn ved løping i ulendt terreng, men også på balansebrett, pilatesball mm.(f.eks etter operasjoner)
Hvis den toniske muskulaturen svinner , må den øvrige muskulaturen kompensere for den, og resultatet kan bli overbelastning.
Når kan vi massere
- Ved muskelspenninger
- Stølhet og stivhet
- Dårlig sirkulasjon
- Rehabilitering etter operasjoner og etter skader på muskler og sener
- Ved arrdannelser.
- Idrettsmassasje
- Allmenn behandling for oppmykning og avslapning - for eksempel den gamlehunden
Når kan vi ikke massere
- Hvis hunden er syk
- hvis den har feber
- ved betennelser
- ved bruk av enkelte medisiner
- ved drektighet
- ved kreft.
- Ikke alle hunder ønsker å bli massert - vi bruker ikke tvang
Har hunden utvekster eller kuler bør de alltid sjekkes hos veterinæren.
Massasje gis i tillegg til, ikke i stedet for tradisjonell veterinærbehandling!!
Hvis du er i tvil, så få hunden sjekket hos veterinæren før du bestiller massasje!
For 3000 år siden - i Hellas, anbefaltes massasje for alle husdyr.
Man mente at dyrene holdt seg friskere, at massasjen styrket muskulaturen og gjorde dem smidigere. Det ble også sagt at hudens urenheter ble renset ut og at pelsen ble mer glansfull.Dessuten, mente man å se at dyrene ble lettere å ha med å gjøre.
- I 1993 startet Axelsons Animal Massage school kurs i hundemassasje www.axelsons.no
- I 2005 etablerte Carmen Kadim "Nordisk Hundemassasjeskole" www.nordiskhms.no Hun tilbyr den til nå mest omfattende utdanningen i hundemassasje som bygger på den klassiske massasjen.
- I 2007 starter Nordisk hundemassasjeskole og Aquadog i Sandvika opp en helt ny utdanning innenfor rehabilitering og fysioterapi. www.fysio-og-rehab.no