Reportasje afghanerspesialen 2013

Tekst: Hans-Johnny S. Nilsen
Foto: Stine R. Skuterud

Arbeidsutvalget for Afghansk mynde arrangerte 25. August 2013 den årlige Afghanerspesialen. De siste årene har utstillingen vekselvis blitt arrangert i juni eller august. I år falt utstillingen på samme helg som NKK Bjerke.

I år var utstillingsarenaen lagt til Lier VGS, en hyggelig plass som også flere mynderaser har brukt til sine spesialutstillinger. Whippetutvalget og Afghanerutvalget hadde leid plassen sammen.

De to foregående årene ble Afghanerspesialen dømt av engelsktalende dommere, henholdsvis Australia og England, og også i år var det engelskkunskapene som skulle testes, siden dommervalget falt på Dr. Jerry Klein, Sebring Afghan Hounds, fra USA. Flyvende fra Chicago og over Atlanterhavet, kom en blid og hyggelig mann med mange års erfaring med Afghansk mynde. Han hadde tidligere i år dømt på selveste Wesminister.

Augustværet i Norge kan jo være ugjestmildt og lite turistvennlig, men i år var værgudene på utstillernes side. Til og med dommeren kommenterte været, det var jo nesten Floridatemperatur. Ekstra hyggelig blir jo stemningen når man har skyfri himmel og hundene viser seg jo også fra sin beste side uten regntung pels.

Til året utstilling var det påmeldt 43 «affer», men 40 møtte, 17 hanner og 23 tisper, mange ulike typer både fra Norge og utlandet. To tisper i uoffesiell klasse ville også være med, noe som er moro, da Spesialen er et arrangement som er ment for alle. Dessverre var det ingen valper som deltok i år. Det er moro for arrangørene at det er så mange langveisfarende som reiser for å delta på denne hyggelige begivenheten som Afghanerspeisalen er. Afghansk mynde har jo de siste årene falt i antall, og antall deltakere på utstilling er også ikke så stor til tider, derfor er det spesielt hyggelig at så mange støtter opp om denne utstillingen.

I løpet av dagen skulle Dr. Klein velg ut sine favoritter. Det skulle foretas kåring av dagens beste junior, unghund, den beste av veteranene samt dekorere den hunden som hadde utstillingens beste hode/uttrykk og beste bevegelser, og sist, men ikke minst, høydepunktet som de fleste kom for, kåringen av utstillingens «Best in Show» afghanske mynde.

Utstillingen ble åpnet av Utvalgets leder, Ulf Liberg, og slik det har vært de siste årene ble det mellom hannhund- og tispebedømmingen avholdt lunsjpause. Som tradisjonen tro, var det også i år masse lekre retter til lunsjbordet, og når været også var så godt, kunne alle kose seg rundt ringen med en velfortjent matbit. Mange hadde også bidratt til loddbordet, og flere utrekningspremier kunne finne nye eiere. Flere har jobbet lenge for å ordne premier til vinnerne i de ulike klassene. Det er uvurderlig all hjelp vi har fått fra glade sponsorer og enkeltpersoner. Spesielt de egenproduserte lysene fra Tove Kristiansen fallt i smak til de heldige vinnerne. Mange eiere og hunder kunne reise hjem med noe ekstra godt og fint i bagasjen. Nytt av året var håndlagede rosetter, flere timers arbeid var lagt bak disse og vi håper de falt i smak til de heldige utvalgte. Takk til Rita og Kristin Hoff som stod i bresjen for produksjonen.

Etter en god pause, stod bedømmingen av tispene for tur og deretter var det tid for finalene. Ekstra moro synes jeg veterankåringen er, det er flott å se glade veteraner i ringen. Til stor applaus ble BIS-kåringen gitt til vinneren av hanhundene, Elsto Khariz The Magic Alladin, mens Gold’n Copper Peace’n Harmony, vinneren av tispene ble BIM.

Dagen gikk fort, Dr. Klein var en effektiv dommer som fort så hva han likte. Som avslutning fikk også alle hundene som i 2012 fikk plasseringer på topp 10 listen sin velfortjente rosett, og noe ekstra minneverdig vanket til Årets afghaner, noe som var nytt for året. Vår eminente fotograf, Stine, hadde laget eksklusive votter til dommeren, med afghanermønster, som vår han kunne reise hjem til Chicago med. Godt å ha, for vintrene kan by på kalde minusgrader selv i USA, og han skal også ha retur til Lillestrøm i november, så da er han godt rustet for den norske vinteren.

Utvalget ønsker å takke alle som har bidratt til flotte premier, god mat og hyggelig stemning. Vi håper flest mulig kommer tilbake. Hjertelig velkommen neste år!